SILSOE C OF E (VC) LOWER SCHOOL

 

 

 

 

 

 

 

AB AGRIGATE

INTERIOR DESIGN

-

.01

SILSOE C OF E (VC) LOWER SCHOOL

SECTOR

CLIENT

Educational

Central Bedfordshire Council

Traditional

PROCUREMENT

 

 

 

 

 

 

 

 

AB AGRIGATE

INTERIOR DESIGN

-

Completed 2016

STATUS

PROJECT DESCRIPTION

DT Architects were appointed by Central Bedfordshire Council to assist with the delivery of a new 2FE school building on a new site located within the new housing development on the fringes of Silsoe, Bedfordshire.  The new school replaces the existing lower school, which was outdated and underprovided. 

 

The new school provides teaching accommodation for 300 pupils which includes a BESD classroom, together with ancillary facilities including a main hall, music room, library, practical rooms, staff room, offices and all external areas (playground and parking).  Integrated within the main building are facilities for the Silsoe Pre-School, offering 45 spaces to the local community. 

 

At the heart of Silsoe C of E (VC) Lower School is the symbolism of a tree, which was evident within the existing school with each year group having its own tree species.  The symbol of a tree is also reflected within the branding of the school as used within the school logo, etc.  The schools connection to trees was the driving force behind the new school buildings concept.  Elements of the buildings structure have been exposed, manipulated and enhanced to create structural trees.  6 internal structural trees are provided within the entrance and atrium circulation space, with roof lights incorporating leaf effect glazing providing a pool of dappled light over the structural trees.  Floor and ceiling surfaces within this atrium space have been carefully designed to create the feeling of walking through a parkland along a windey path, creating a positive and enjoyable heart to the building.  

Elements of the buildings structure have been exposed, manipulated and enhanced to create structural trees.  6 internal structural trees are provided within the entrance and atrium circulation space, with roof lights incorporating leaf effect glazing providing a pool of dappled light over the structural trees.  Floor and ceiling surfaces within this atrium space have been carefully designed to create the feeling of walking through a parkland along a windey path, creating a positive and enjoyable heart to the building.‚ÄčA structural tree is also provided externally on the building in front of the main school entrance, which is also the start and finishing point of a ‘trim trail’ which wraps around the school site.  Both of these features provide a connection with the internal atrium space, creating a positive inside / outside experience throughout the school. 

 

The school was completed in December 2016 with a construction value of approximately £5.3m. 

 

Since the school opening, the feedback from the children, staff and governors of the school has been very positive and has provided them with a place for their education to excel.

 

"It is wonderful to visit the school and see the Architect’s concept brought to life. The pleasure that the school staff and parents have expressed to me personally, in the children being able to learn in such an inspiring environment, is very rewarding. The sense of space and attention to design detail is uplifting, every time I return. I would like to thank DT Architects for delivering this exciting design”.

- Helen - Central Bedfordshire Council